asam jawa
roti aku makan ngan sambal sotong
sotong yg dicampak kedalam kuali utk seminit
masukkan cili yg telah di kisar
tambah minyak dan goreng bawang putih dan bawang besar sampai layu
masukkan sos tiram, kicap, gula dan garam secukup rasa
ini air sotong yg tinggal lepas sotong di goreng separuh masak tak tau sebab apa gambar sotong separuh masak takleh upload
adeh gambar upload tak ikut sequence malas nak ubah sendiri baca sendiri mau ingat oklah sini list bahan2 dia
1. sotong basah, bawang besar 2 biji, bawang putih 1 biji, cili yg direbus dan di kisar halus, garam, gula, kicap pekat, sos tiram, air asam jawa, minyak masak
2. cara dia goreng sotong separuh masak toskan dan angkat letak tepi, goreng bawang2 sampai layu dan masukkan cili blend tambah air dalam secawan, bila mendidih masukkan gula, kicap, sos tiram dan air asam jawa
3. last sekali rasakan garam dia pehtu baru masukkan sotong kembali kacau utk satu minit dan terus tutup api (that's why sotong aku tak overcooked dan rasa sedap siol hahahahaha)...
Under special request from my kids i masak sambal sotong nih lepas tu adalah minah sorang tu dok minta resepi sambal sotong aku dia kata mmg sedap sgt tapi sebenarnya bahan bahan nya amat simple (dahlah tu siap pesan suruh tulis dalam b.m sebab dia kureng sikit english) aisey man becoz of u (u taulah sapa diri u tu.... tak payah mention laa eh nanti malu plak woi tak faham english belajar laaaa mende laaaa.....) anyway ni bahan2 dia sekali ngan cara dia masak ...
2 doa saya sentiasa cun huuu:
oo rahsianya sos tiram la yekk.. kak ina ni kuat sungguh pakai sos tiram, camni umi pun nak biz sos tiram la hehehehe
hahahahahaha mmg pun boleh kata 98% my cooking sume letak kalau tak letak kan rasa cam kureng jek kecuali kalau masak lemak cili api tak letak laaa sebab jadi kinda weird la plak kui kui kui
Post a Comment