CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

17 September, 2010

Cooking soup my style...easy and guaranteed sedap ...

Hari tu masa raya kan lepak rumah nijah so since aku ni asiklah meng upload gambar masakan aku kat FB makanya my B.I.L (laki nijah) terliur la plaks tengok kih kih kih betapa excitednya dia bila tau aku lepak rumah dia maka dia beli laa mcm mcm bahan utk masak dan pesan kat mak aku suruh aku masak (ada ke patut kah kah kah) yang best sekali aku tengok muka nijah muncung .... aku tanya kat dia napo nih? dia kata laki dia bagitau kat dia camni " AAA MASAK CAMNI BARU LAA SELERO NAK MAKAN" ooo selama ni patutlah laki dia serba serbi dia masak mcm kurang selera kah kah kah sampai sayur pun tak makan rupanya tak kena ngan cita rasa suami dia so aku ajar lah dia serba sikit cara cara masakan aku huhuhuhu...(padahal mak aku yg duduk serumah ngan dio pun tak selera gak ke? mak aku CHEF tau...) eh nak cite pasal sup melalut la plak sup ni khas utk nijah...ikut betul betul tak jadi tu sebab ko tak PANDAI or AIR TANGAN ko tak sesedap air tangan aku muahahahhahahahahahhahha....

base of any soup starts off with

1. Jerang air dalam periuk sampai mengelegak
2. Masukkan bawang besar yang dihiris halus dan bawang putih yang di tumbuk halus bersama sedikit lada hitam
3. Depending on the bahan yg digunakan kalau tulang (rebus 2 jam), ayam/daging 20 minit dan fish food less than 10 minit tau...time elok elok terlebih masak tak sedap.... dah masukkan bahan ni
4. Masukkan hirisan halia, sos tiram 2 sudu besar, rasakan garam dan gula dan cuka makan 1 sudu teh dan jgn lupa sup bunjut dan kiub ayam/daging/ikan bilis (depend on the main bahan laaa)
5. Dah cukup time masak (sila refer atas utk bahan bahan tu) tutup api dan masukkan daun sup/bawang yang di hiris halus 

.... habis satu part...biasa jek kan...another part

1. Panaskan kuali masukkan minyak 3 sudu besar
2. Gorengkan bawang besar dan putih yang dihiris halus sampai setengah masak- agak agak dah transparent sikit kaler dan naik bau
3. Masukkan rempah lima bersaudara iaitu ... kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang, cengkih dan jintan putih goreng sedikit sampai bawang garing (dah tukar jadi bawang goreng) tutup api dan tuang kan sume bahan termasuk minyak sekali ke dalam periuk yang diletakkan sup itew... aku jamin sedap... tapi seperti kata kata di ataslah tak sedap salah korang sendiri or air tangan tak sedap kah kah kah

...nota kaki...
semalam aku masak bihun/mi sup utk jamu tetamu datang rumah punyalah makan sampai tuan rumah AKA aku tak sempat merasa tau .... huh ni yang nak buat meniaga bihun sup nih hehehehehehehhehe... 

2 doa saya sentiasa cun huuu:

Sal Abdul Rahman

nak terai lah style nie gerenti sodap!!

haslina razali

kah kah kah sal ..ini laki aku kata masakan org malas takde effort pun masak ni boleh guna as base utk bihun/mi/kuetiaw sup kih kih kih....

My pride and joy

My pride and joy

nuffnang pls click

CHURP CHURP