CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

21 April, 2009

AYAM MASAK KUNYIT

ok ayam masak kunyit siap di makan -under request by fadz
hampir masak - tunggu sampai air dia kering sikit
masukkan garam, gula dan sos tiram
ayam yg direbus bersama stok
asam jawa
bahan bahan yg ditumbuk
bawang besar dan cili -bawang besar aku potong dadu jek - cili hujau aku belah 2
serai yg dah kecut kakakkakakakakakka

Hi korang .... selamat pagi ...i don't like tau going to work kalau hujan sebab aku rasa sepatutnya aku golek golek atas katil sambil tarik comforter aku...malam tadi mcm biasalah aku masak lauk utk lunch kan so ada ikan bawal dan ayam ...since aku ni pemalas giler aku masak ayam yg simple di dunia tapi laki aku mmg suka makan iaitu ayam masak kunyit jeng jeng jeng so bahan bahannya...

ayam - suka hati korang byk mana-potong kecik kecik tau...
bawang besar dan bawang putih
cili api dan cili hijau
halia, kunyit dan serai
air asam jawa, garam, gula dan sos tiram
stok ayam/daging-stok ni selalu aku kalau beli bihun sup ke apa sup ke sume aku simpan dalam satu bekas dia punya lebihan tuh kalau takde korang rebus laaa air dan kiub ayam maggi kekekekekekeke

so rebus stok sampai mengelegak, masukkan ayam masak sampai separuh masak. Lepas tu cili hijau belah dua dan masukkan... cili api, halia, kunyit dan serai ditumbuk ..... masukkan air asam jawa bila nampak ayam hampir masak dan air hampir kering...masa ni masukkan bahan yg ditumbuk dan garam/gula dan sos tiram...kacau sikit lepas tu letak minyak masak 2 sudu... haaaa siap...
lepas siap jek masak laki aku kata nak makan sikit dia mmg takleh kalau ayam masak kunyit ni sampai bila pun tak tolak punya...

4 doa saya sentiasa cun huuu:

eimma"s

cam best je nih..musti cuba...hehehe

haslina razali

sila ikuti cara cara nak save masa hahahahahahahahaha... aku ni pemaleh ko tau sume nak save time jek so aku boleh ngadap tv kui kui kui ....tapi laki aku kata oder kat kedai pun tak sesedap aku masak tau (dia kata laa dia tipu aku kira aku tipu kau laaa) hahahahahahaha

eimma

kak ina...saya dah try...cam masak lemak cili ape yg xdek santan yo....

tp mabeles la rasa dia kak ina,....bleh try agik ni...

haslina razali

terharu tak sangka sedap ke? kui kui kui...ini masakan fav family aku ni kalau ko rajin letak kentang kadang daging pun aku masak camni ... takyah santan bagai kan?

My pride and joy

My pride and joy

nuffnang pls click

CHURP CHURP