CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

20 June, 2009

SUPERWOMAN?????

Salam pagi sabtu pada semua kengkawan....kata one of my friends aku ni superwoman sebab boleh balik masak bekfast, lunch and dinner eventhough aku keje...ihiks iye ke? padahal i'm a self confessed PEMALAS hahahahahahaha sebenarnya there's lot of way utk i jimatkan masa i utk wat keje masak memasak ini seperti...jeng jeng jeng....
1. Setiap jumaat dan sabtu hari cuti anak anak so anak anak akan di kerah utk :-
a) potong, rebus dan blend - cili kering then aku masak 1/2 masak simpan dalam fridge... ini utk project seperti sambal and what not laaa kan lauk kegemaran famili aku so everytime aku nak masak sambal jek terus tambah bawang dan mende lain masak kalau guna cili ni hanya took about 20 minits top utk masak sambal huhuhuhuhuhu......
b) potong bawang besar - blend... so aku takyah nak tumbuk or potong or watever time masak aku just tuang tuang jek masuk campak dalam kuali ---pergh senang giler keje aku
c) untuk bekfast anak anak aku masak tengahmalam - nasi goreng ke mee goreng ke hapa ke so pagi anak anak dan hubby nak makan just perhangat kan sikit jek boleh makan dan bawak bekal lagi....
d) untuk lunch plak..pagi sebelum aku kuar aku dah bawa kuar mende aku nak masak -- siang siap siap dan letak di fridge bahagian tengah tu so tak froze kan time aku balik campakkan dia ngan penuh kuasa ultra 3 kedalam piuk SENANG....
e) so eventhough aku rehat pun aku hanya spend time tak lebih dari 30 minit utk masak 2 jenis lauk - iye aku mmg ajar famili aku makan 2 jenis lauk sahaja kalau lebih pun aku goreng keropok or telur dadar or popedom dan lain lain sambal belacan ke hapa ke cencalok ke tempoyak ke ikut suka apa yg ada dalam fridge... tapi make sure mesti ada dish sayur...aku takmo anak aku grew up tak suka makan sayur...
so itu sajalah cara nya aku nak save time sebenarnya ..furthermore aku rasa worth it masak sebab everytime anak dan hubby makan depa kata sedap laaaa dan makan tambah tambah so rasa cam MEGAH + BANGGA + HIDUNG TINGGI + DAN MACAM MACAM LAGI perasaan yg PRASAN SETENGAH MATI hahahahahahahahaha....best apa bila dengar anak aku kata kat auntie dia "MAMA MASAK LAGI SEDAP DARI KEDAI PUNYA" perggggghhhh tangkap syahdu bab tu bila dengar .... terharu sesikit tak sangka sampai camtu dan bila anak aku bawa bekal kengkawan dia suruh tapau sekali dan tanya "HANG BELI TANG MANA NI NASI SEDAP SANGAT LAUK DIA BOLEH TOLONG BELI?" hari tu faiz sanggup bungkus nasi dan jual kat kawan dia satu hari 3 hinggit dia jual sebungkus PATUTKAH? abis org kat rumah takyah makan laaa eh sampai laaa aku marah dia ...tak sesuai sebab kalau pun nak jual duit tu kena proceed laa kat aku kan yg dia ambik tu watpa? ahahahahahahahahaha sian anak aku nak meniaga tapi aku dah put a stop to that...my son kata boleh tak dia nak ambik course culinary? nak jadi cam chef wan? what? boleh apa aku tak kisah but make sure all your grades are good than u nak apply mana pun takpe ke hujung dunia pun aku hantar kalau ko nak but tulah....GOOD GRADES okay? SARAH KATA DIA NAK JADI USTAZAH but tak tau laaa in d future...boypren keliling pinggang ustazah konon...adik su jek maintain nak jadi doctor dan asik pesan kalau aku call dia time dia dah jadi doktor tu sila call camni " HELLO, BOLEH SAYA BERCAKAP DENGAN DOKTOR SURAYA KHAIRUNNISA? SAYA MAMA DIA" huhuhuhuhuhu tak tau laa nak kata tengok lagi 10 tahun camna laa depa eh?

2 doa saya sentiasa cun huuu:

umiyumi

weh apa bukak2 baju ni ee seksinya ehh org lain rupanya hehehe.. ye le kak ina ni mmg pemalas (nak wat cemana, as your pren, i have to agree la) HAHAHAHA

haslina razali

umi tak baik nak nangis atleast support laa sikit kata aku rajin warrgggghhhhhh

My pride and joy

My pride and joy

nuffnang pls click

CHURP CHURP