CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

18 August, 2009

Bingka roti ...

Ok hari tu makan puding roti NASH yg sedap tu kan isk bila nak pi lagi? so dok teringat laaaa pehtu tah surf blog sapa tah ada dia wat bingka roti aku pun hambik laa resepi dia dan modify sesikit ihiks so tadaaaaa.......
Bahan bahannya...
1. susu segar 100 ml
2. jagung dalam tin - 1
3. kismis - ikut suka
4. roti gardenia - yg pendek tu aku guna tak abis pun dalam 8 keping centu
5. butter
6. gula-1/2 cawan
7. telur 3 biji
8. cinnamon powder - 1 sudu teh
9. garam - sikit
10. butter - sedikit ikut kesesuaian
cara cara
pukul telur sampai kembang, masukkan gula, kacau lagi sampai sebati, masukkan susu, jagung sehingga sebati ketepikan. Sapukan butter sedikit pada permukaan bekas yg digunakan utk di bakar sehingga rata dan susun roti ikut suka di antara susunan itu masukkan butter agak agak secubit sana sini. Abis tuangkan adunan yg dikacau tadi dan taburkan kismis di atas dan letakkan butter sedikit dia atas nya. Bakar pada suhu 180'C utk 50 minit. Sebab semalam terlupa nak letak gula masa kacau kes fadz call time aku tengah gaul bahan tu sume ihiks makanya aku wat plak kuah susu utk di makan bersama bingka roti tersebut.
Kuah susu
1. Susu 50 ml
2. Garam - sikit
3. Tepung gandum - 2 sudu besar
4. Gula - secawan or ikut suka nak manis ke
Letak dalam periuk dan didihkan semua bahan di atas dan di kacau hingga agak pekat tutup api dan tuang di atas bingka tersebut
ginilah rupanya bingka yg dituang ngan sos susu tadi hehehehehehehe gua kalau part modify mmg cukup pandai nya
huh...sedap tul...licin anak anak makan
tanya lak INSPECTOR MADAM HEEEEEYYYY HOW'S THE BINGKA? DIA KASI THUMBS UP TU KIRA OKLAH TU
opssss ni kes bodek lebih so agak agaklah ye anak

2 doa saya sentiasa cun huuu:

umiyumi

makan ngan eskrim pun sodap nihhh yum yum rajinnya makcik lina pakai oven nih. kue raya dah baper jenis tahun ni? hehehehe

haslina razali

umi..ehem belum tau lagi nak wat ke tak ahahahahhahahahahha

My pride and joy

My pride and joy

nuffnang pls click

CHURP CHURP