CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

16 October, 2009

masak asam pedas ikan pari

Setelah diminta berkali kali (tah lama dah suruh masak ikan pari pun dah beli nearly a week tuhhhhh) bukan taknak masak ASAM PEDAS tapi aku kalau tak cukup bahan agak sengal laa bagi aku nak masak kan.... makanya hari ni my son gi market ada plak daun kesum sooo on laaaa
bahan yg diperlukan ... bawang besar 2 (dipotong dadu kecik kecik) 1 dibelah 4, bawang putih dan buah keras ditumbuk bersama belacan -besar satu ibu jari okehlah tuh.....
tumbuk kuat kuat sampai hancur huhuhuhu
bahan penting utk sedapkan asam pedas tomota dipotong dadu, kacang bendi buang tangkai dan daun kesum dalam 10 helai gitu....
goreng bawang yg dipotong dadu itu sampai layu, masukkan bahan yg ditumbuk dan bawang yg di belah 4 tadi kacau sampai naik minyak...masukkan air asam jawa 2 mangkuk kecil biarkan sampai mendidih masukkan ikan agak agak dah masak letakkan garam dan gula masukkan bendi, tomoto dan daun kesum kacau for abt 2 minit tutup api ....
taraaaa hari ni aku sempat masak sayur kobis + sawi, asam pedas dan goreng popedom sahaja ... limited time nak masak maklumlah keje keje keje
sayur ni letak bawang besar, bawang putih, udang kering dan cili merah
popedom huhuhuhu
asam pedas ikan pari
verdictnya ikan pari licin dan selesai sebab sume org makan tambah sampai 3 pinggan huhuhuhu my hubby bagi 4 thumbs up (sekali ibu jari kaki katanya) huhuhuhuhu

4 doa saya sentiasa cun huuu:

umiyumi

aloo sis byknya memasyak rajin tul siap wat brownies lagi ni dah terliur tauu.. yum yumm :)

haslina razali

huhuhuhu sis...ada request suh buat lagi jap jek habis sedap gilos resepi mat gebu mmg boleh pakai laa ni aku tengah mengidam nak wat marble kek huhuhu

umiyumi

camni cemana la nak kurus heheheh.. :D

haslina razali

tehehehehehehe tukang masak dan makan yg berjaya wehhhhh

My pride and joy

My pride and joy

nuffnang pls click

CHURP CHURP